La setmana dels minuts

Aquesta setmana, quan la gran majoria tenia posat el seu pensament en poder fer un petit 'descans', ens hem trobat en un seguit de fets que ens han trastocat el calendari i els sentiments. Ens hem hagut d’aturar, de tot cor, amb la necessitat d’expressar el nostre dolor i la nostra ràbia per mostrar amb contundència, d’una banda, la solidaritat davant la barbàrie del terrorisme i de les seves víctimes innocents, i, de l’altra, per acompanyar el nostre dol col·lectiu per les víctimes del luctuós accident de Freginals i també del primer aniversari de les persones que van perdre la vida als Alps francesos on es va estavellar l’avió de Germanwings.

Ens despertàvem diumenge amb la baixada a mig pal de la bandera europea, davant l’acord assolit per la UE amb Turquia per a la repatriació d’immigrants, fora del què són els drets internacionals, i en el mateix ple municipal de dilluns els socialistes presentàvem una proposta d’urgència per mostra-hi la nostra desaprovació, totes les forces presents hi van donar suport.

El mateix dilluns quan encara mostràvem la nostra indignació per la gestió de la crisi humanitària dels sirians i refugiats de guerra, ens alçàvem amb la tràgica notícia de l’accident de l’autocar de Freginals, les 13 noies mortes i la resta de ferits, mentre érem convocats a retre un minut de silenci a les portes de l’ajuntament en senyal de condol.


Quan encara estàvem commoguts pel succés, a Brussel·les va tenir lloc un sanguinari atac terrorista al bell mig de la ciutat i del cor neuràlgic d’Europa, matant desapiadadament una trentena llarga de persones i ferint-ne prop de 200 més. De nou un minut de silenci en un sentit homenatge a totes les víctimes.

Dijous recordàvem també les persones mortes en la tragèdia aèria de l'avió de Germanwings que va estavellar-se als Alps francesos, amb 150 persones a bord que hi van perdre la vida, de les quals set estaven vinculades a la nostra ciutat, i en la seva memòria es concentraven els companys de dos d’ells, davant de la planta de Delphi.

Aquestes quatre notícies han marcat l’actualitat de la setmana, no només a Sant Cugat, sinó arreu. Sens dubte cal reflexionar en el sentit de com els fets de cada dia ens poden fer canviar el món. I quan passen fets com aquests, ens adonem de la superficialitat de moltes de les nostres accions, de les nostres disputes polítiques, i els punts de vista tendeixen a confluir i anar plegats, cap a l’acció comuna i humanitària. Potser, la majoria de vegades, no hauríem de perdre aquesta perspectiva per millorar la ciutat. I penso que ho hauríem de fer, no tant des de la divergència, sinó més aviat cercant els punts d’encontre.

Pere Soler i Artalejo

No hay comentarios: