Adéu-siau, Delphi

Molt s'ha escrit sobre la història de Delphi, dels seus orígens, de quan es va instal·lar la Condiesel a inicis dels anys 60 a la nostra ciutat. No pretenc fer un repàs històric. Ni tan sols molts havíem nascut quan aquesta primera empresa, amb més de mil treballadors, iniciava la seva activitat. 

Lamentablement aquesta setmana vaig poder assistir al seu tancament. Ara caldrà esperar la reincorporació de treballadors i treballadores, en els propers mesos, en algun dels projectes empresarials que s'hi desenvoluparan a partir d’ara. El tancament de Delphi, poc o molt, ha afectat a nombroses persones que hi treballaven, als que s'han hagut de prejubilar abans d'hora, i també a aquells que esperen ser recol·locats en d'altres empreses o projectes de fora d'aquí.

Hem de lamentar que aquesta empresa industrial de la nostra ciutat ha deixat d'existir com un element identificador. I sense menystenir els nous inversors, tot al contrari, que els hem d’agrair la seva iniciativa de seguir l’activitat en les instal·lacions de Delphi, és evident que mai serà el mateix.

Volem destacar la unitat d'acció de tot el consistori i de la societat civil de Sant Cugat, de la ciutadania i la comprensió del veïnatge. També de les forces polítiques del Parlament de Catalunya i del Congrés, que han estat a l'alçada. Negociacions moltes vegades silencioses (com han de ser) i liderades per qui està al capdavant de cada institució protagonista, totes han empès cap un mateix sentit: la seva reindustrialització i salvaguarda del major nombre de llocs de treball.

Qui a Sant Cugat no coneix, té amics o familiars que hagin treballat a la Delphi? O Condiesel, o Lucas, o TRW? Del discurs de comiat a la sala de plens crec que és de ressaltar la negociació que en podem fer i que va anunciar l’alcaldessa de compilar el fons o arxiu històric, endreçar-ho i segurament en un futur poder mostrar a la ciutadania el que va representar aquesta empresa no només per la ciutat, sinó el veritable motor del barri del Monestir-Sant Francesc, de com va influenciar en el creixement de la nostra ciutat, en la mobilitat, en la cohesió social també de la comarca.


Què dir dels treballadors i treballadores, que a través dels sindicats van aconseguir forjar una estabilitat laboral, una pau social exemplar i, perquè no dir-ho, unes negociacions que van reportar beneficis pels treballadors i treballadores, beneficis econòmics, però també socials. I potser és aquesta la veu que ens va faltar l'altre dia a la sala de plens, la veu dels principals afectats. Potser ens hagués agradat escoltar la veu d’aquests protagonistes, que representats pel comitè d'empresa han estat al capdavant de tot el procés, han atès als mitjans de comunicació, a les diferents delegacions dels partits polítiques que els hem visitat, a les innumerables reunions amb l'empresa, amb les diferents conselleries afectades, amb l'Ajuntament, amb les empreses contractades en el procés de reindustrialització, etc.

Des d'aquí un humil homenatge en nom dels socialistes de Catalunya a tots els que han fet possible el mal menys traumàtic, un homenatge al barri del Monestir-Sant Francesc com la gran xarxa social que va teixir al voltant de la planta. Un sentit homenatge als milers de treballadors i treballadores que van passar per la Condiesel-Delphi al llarg d’aquests 55 anys que han prestigiat Sant Cugat, i que podem estar orgullosos de dir que la Delphi era 'nostra'. Se'ns mor un trosset d’aquell Sant Cugat, deixem pas a noves iniciatives innovadores i tecnològiques. Proposem posar una placa commemorativa-explicativa a l’entrada de la planta en record d’aquest passat que ha començat aquesta setmana. Quan sigui i es cregui el moment oportú, ara el cor encara està encongit.

Adéu-siau, Delphi! Sempre al cor de Sant Cugat.

PERE SOLER és portaveu del PSC 

No hay comentarios: