El PSC serà implacable davant la corrupció política

Aquesta setmana el diari 'El País' ha destapat un article d'investigació en què diu que hi ha més obres de la nostra ciutat que estan en el sumari del 3% de les que havien sortit a la llum fins ara i que de retruc s'haurien vist incrementades pel seu sobrecost per les comissions a CDC, tot segons el que diu el jutge del Vendrell.

De nou la ciutat s'ha vist immersa en el tèrbol clima informatiu entre desencís i desànim, que genera desconfiança cap a tot el que representa la gestió pública, un gran error posar-ho en evidència tot, sospitar de tot i de tothom. Cert és que, els gestors públics hem de demostrar constantment el nostre compromís i honradesa, ja forma part del dia a dia, però a vegades ens passem a demanar la responsabilitat als altres, mentre les nostres mateixes actituds bel·ligerants vers aquests temes despisten de l'arrel del problema, focalitzant de manera incorrecta la gènesi de la corrupció, la contextualització i els veritables protagonistes.


El primer que podem dir els socialistes és que lamentem els danys que la corrupció de CDC ha generat al nostre municipi. La sentència en ferm i la posterior investigació periodística demostra que hi ha hagut un sobrecost sobre les obres i que aquest d'una manera o altra ha anat a parar primer a les fundacions i posteriorment al partit que va governar Catalunya durant quasi tres dècades. Davant d'aquests fets, en el ple municipal del mes de gener, des del PSC vàrem demanar que no s'aturés la investigació, sigui des del Vendrell o des de l'Audiència Nacional, la justícia hauria de determinar les possibles responsabilitats polítiques, si s'escau.

També vàrem proposar que es demanés una compensació econòmica a l'empresa Ferrovial, però que es podria fer extensible a la resta empreses involucrades amb la recent descoberta, si finalment es determinés que les certificacions de les obres són desproporcionades o no s'ajusten a la realitat o es demostra una connexió directa amb el pagament a les fundacions, i per tant creiem que aquest sobrecost s'ha de recompensar econòmicament.

I per últim també vàrem instar l'alcaldessa a tirar endavant la iniciativa que l'Ajuntament es personés i presentés la querella contra Convergència que va anunciar davant dels periodistes, crec que és important que no només es quedi en un anunci, sinó en una acció contundent.

Aquests dies també hi ha hagut posicionaments polítics d'altres formacions polítiques que al nostre entendre han volgut prendre la iniciativa mediàtica, amb una espècie de concurs de qui és més vehement i 'crida més' dient les coses, dimissions, noves investigacions, incoherència, demanda d'informacions, gesticulacions polítiques. Res del que no haguéssim sentit abans en el ple, malauradament masses vegades aquest mandat. Està bé saber-ne més, però és bo fer-ho amb respecte a les persones i a la institució. Cert és que alguna de les demandes que es fan són d'obligat compliment, i d'altres difícils de fer si pel mig hi ha una causa judicial. Tot i així els socialistes facilitarem amb el nostre suport la clarificació de qualsevol dubte en aquest sentit.

En el PSC estem d'acord amb moltes de les demandes, però no les formes que s'utilitzen. Què és més important cercar el consens previ o poder fer primer la 'piulada'? Per nosaltres és clar, clarificar el succeït amb el màxim de suport i consens, no amb cegues adicions d''us sumem a la proposta un cop feta', també favorables per determinar les responsabilitat polítiques i tècniques si n'hi ha, continuar cercant la veritat i estirar del fil, i recuperar com a ciutat el sobrecost de les obres. 

Per això ara que estem en fase de licitació per a la realització d'una auditoria provinent de la primera comissió informativa especial (d'investigació), creiem que seria bo que es determini 'deserta la licitació' i s'iniciï un altre procés ampliant els fets a auditar, per evitar de nou un procés que podria quedar a un ritme massa baix per a una nova comissió d'investigació. 

Per tant els socialistes tenim veu pròpia, amb coherència, criteri i coneixement, ens movem per la convicció de l'ètica i la moderació col·loquial, cercant la veritat i amb propostes reals, volem saber i actuar amb conseqüència, i sent conscients que podem ser acusats de tebis i còmplices no perdrem la nostra essència pel respecte, els valors i la transparència. La veritat per damunt de tot.

No hay comentarios: